ريگان چگونه همدست صدام در جنايت شيميايي عليه ايران شد؟+اسناد


بررسي مجموعه‌‌اي از اسناد موجود آمريکا تلاش‌هاي واشنگتن براي عادي‌سازي استفاده رژيم بعث عراق از سلاح‌هاي شيميايي در جنگ با ايران را نشان مي‌دهند.


ريگان چگونه همدست صدام  در جنايت شيميايي عليه ايران شد؟+اسناد





به گزارش گروه بين‌الملل خبرگزاري فارس، مجموعه اسناد محرمانه که از طبقه‌بندي خارج‌شده‌اند نشان مي‌دهند دولت «رونالد ريگان»، رئيس‌جمهور اسبق آمريکا تصميم گرفته در سازمان ملل متحد استفاده رژيم بعث عراق از سلاح‌هاي شيميايي در زمان جنگ تحميلي عراق به ايران را محکوم نکند.


مجموعه‌‌اي از اسناد موجود روي وبگاه سازمان «آرشيو اسناد ملي» آمريکا نشان مي‌دهند دولت وقت آمريکا به دنبال آن بوده ضمن چشم بستن به روي استفاده رژيم تحت امر «صدام» در عراق از سلاح‌هاي شيميايي تأکيد کند که هر دو کشور ايران و عراق را مقصر جنگ قلمداد مي‌کند.



در يکي از اين سندها که مربوط به سال 1984 است و توسط خبرنگار خبرگزاري فارس بررسي شده سياست هيئت نمايندگي آمريکا در سازمان ملل متحد در خصوص پيش‌نويس قطعنامه‌اي از ايران براي محکوم کردن استفاده رژيم بعث عراق از سلاح‌هاي شيميايي تشريح شده است. 


اين دستورالعمل پس از آن صادر شده که ايران با ارائه پيش‌نويس قطعنامه‌اي به شوراي امنيت سازمان ملل متحد خواستار محکوميت استفاده رژيم بعث از تسليحات شيميايي شده بود.


دولت ريگان در آن سند از هيئت نمايندگي آمريکا در سازمان ملل خواسته ديپلمات‌ها با هيئت‌هاي ديگر کشورهاي غربي لابي کرده و به يک تصميم واحد مبني بر «عدم تصميم» در خصوص آن قطعنامه برسند.


دولت ريگان از ديپلمات‌هاي آمريکايي خواسته بود چنانچه رسيدن به چنين موضع واحدي امکان‌پذير نبود آمريکا به قطعنامه ايران رأي ممتنع بدهد.


ايران در پيش‌نويس اين قطعنامه خواستار آن شده بود که شوراي امنيت استفاده رژيم بعث عراق از تسليحات شيميايي را محکوم کند، اما رسانه‌هاي آمريکا گزارش داده‌اند رژيم بعث عراق پس از ارائه اين قطعنامه از سوي ايران چندين بار با دولت آمريکا تماس گرفته و خواستار آن شده بود که موضعي نرم در قبال قطعنامه مذکور اتخاذ کرده و از هيچ کشوري در ارتباط با انجام حمله شيميايي نام نبرد. درخواست دولت آمريکا از ديپلمات‌هايش در سند مذکور منطبق با خواست رژيم بعث عراق است. 


جمهوري اسلامي ايران تابستان سال 1983 استفاده عراق از سلاح‌هاي شيميايي را گزارش داده بود. پروتکل ژنو جامعه جهاني را به مقابله با استفاده از جنگ‌افزارهاي شيميايي مم مي‌کند با اين حال شکايت‌هاي ايران مورد اعتنايي جامعه جهاني واقع شد. سرانجام ايران نوامبر سال  1983 خواستار تحقيق شوراي امنيت سازمان ملل متحد درباره استفاده رژيم بعث از سلاح‌هاي شيميايي شد.


سندي از وزارت خارجه آمريکا به تاريخ 1 نوامبر 1983 نشان مي‌دهد دستگاه اطلاعاتي آمريکا از «استفاده تقريباً روزانه» رژيم بعث عراق از سلاح‌هاي شيميايي با خبر بوده است.


 



 


در اين سند که عکس آن در بالا قرار داده شده آمده است: «اخيراً اطلاعات بيشتري در تأييد استفاده عراق از سلاح‌هاي شيميايي دريافت کرده‌ايم. ما همچنين مي‌دانيم که عراق از طريق شرکت‌هاي غربي و از جمله يکي از شرکت‌هاي تابعه آمريکايي به توانايي توليد سلاح‌هاي شيميايي دست يافته است.


پاسخ دولت ريگان به اين اقدامات چه بوده است؟ دولت او در تاريخ 26 نوامبر 1983 بعد از انجام بررسي‌هاي لازم دستورالعملي در خصوص سياست واشنگتن منتشر کرده است. تيم امنيت ملي ريگان در اين سند خواستار افزايش همکاري‌هاي منطقه‌اي براي دفاع از تأسيسات نفتي و انجام اقداماتي براي تقويت توانمندي‌هاي نظامي آمريکا در خليج فارس شده است. اين سند همچنين از وزيران خارجه و دفاع آمريکا مي‌خواهد تدابير لازم را براي پاسخ دادن به تنش‌ها در منطقه اتخاذ کنند. با وجود اين در سند مذکور اشاره‌اي به سلاح‌هاي شيميايي نشده است.


با اين حال، دولت ريگان در دستورالعمل سال 1984 که شرح آن در بالا آمد تصميم گرفته دست رژيم بعث عراق براي استفاده از سلاح‌هاي شميايي را باز بگذارد.


اما حمايت‌هاي دولت ريگان از جنايت شيميايي صدام به اين محدود نشد و او در سال 1988 مصوبه‌اي از مجلس سنا (قانون جلوگيري از نسل‌کشي) که خواستار تنبيه رژيم بعث عراق بابت استفاده از سلاح‌هاي شيميايي بود را به وتو تهديد کرده و موجبات شکست آن را فراهم آورد. 


انتهاي پيام


صداقت مثالزدني در حادثه تلخ! در همين کشور خودمان و طي همين چند س

تريبون تروريسم در اختيار کرونا/ رفتاري که صداي اپوزيسيون را هم د

نوباوه: ديگر مخاطب «پايتخت» نيستم/ نياز صداوسيما به تغييرات اساس

آمريکا ،صدام و جنايت

شيميايي ,عراق ,آمريکا ,استفاده ,رژيم ,سلاح‌هاي ,رژيم بعث ,سلاح‌هاي شيميايي ,از سلاح‌هاي ,بعث عراق ,عراق از ,شوراي امنيت سازمان ,هيئت نمايندگي آمريکا
مشخصات
آخرین جستجو ها